2000px-Google__G__

Klantbeoordelingen

5.0/5.0
5/5

Help! Ik heb problemen met de omvormer. Wat nu?

Wij geven u graag meer informatie en de juiste tips om het op te lossen.

Zonnepanelen zijn een populaire manier om energie op te wekken en bij te dragen aan een duurzame toekomst. Een essentieel onderdeel van het zonnepaneelsysteem is de omvormer, die de gelijkstroom (DC) van de panelen omzet in wisselstroom (AC). Deze stroom kan worden gebruikt in huis of teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Helaas kunnen er verschillende problemen optreden met omvormers, waardoor ze uitvallen of storingen veroorzaken. In dit artikel geven we meer informatie waarom een omvormer kan uitvallen, wat u zelf kunt doen om problemen met de omvormer te voorkomen en op te lossen, en waarom u bijvoorbeeld een foutmelding op uw omvormer van zonnepanelen kunt krijgen.

FAQ veelgestelde vragen
problemen met de omvormer deel 2
solaredge omvormer

Waarom valt de omvormer van mijn zonnepanelen uit?

Een omvormer van zonnepanelen kan om verschillende redenen uitvallen. Een van de redenen kan zijn dat er te veel zonnepanelen zijn aangesloten op dezelfde omvormer, waardoor deze overbelast raakt en uiteindelijk uitvalt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er in de buurt veel mensen zonnepanelen op hun dak hebben geïnstalleerd en de vraag naar stroom op het netwerk toeneemt.

Een andere reden kan zijn dat de omvormer uit veiligheid en energiebesparing enkele uren per dag wordt uitgeschakeld. Dit gebeurt meestal tijdens de middaguren, wanneer de zon het sterkst schijnt en de zonnepanelen de meeste energie opwekken. Door de omvormer uit te schakelen, wordt voorkomen dat er te veel stroom op het netwerk wordt geleverd, wat kan leiden tot overbelasting en zelfs stroomstoringen.

Gelukkig zal de omvormer zichzelf meestal automatisch weer inschakelen zodra de omstandigheden veilig zijn en er weer voldoende vraag is naar stroom op het netwerk. Het is echter wel verstandig om dit regelmatig te controleren, vooral bij zonnig weer, om er zeker van te zijn dat de omvormer goed functioneert en er geen storingen optreden.

Wat kunt u zelf doen tegen het uitvallen en problemen met de omvormer?

Om te voorkomen dat de omvormer van zonnepanelen uitvalt en andere problemen met de omvormer optreden, zijn er verschillende maatregelen die u zelf kunt nemen. Een van de belangrijkste dingen die gedaan kan worden, is het verbruiken van de energie die je zelf opwekt. Dit kan bijvoorbeeld door de wasmachine of vaatwasser aan te zetten als de zon schijnt en de zonnepanelen veel energie opwekken. Ook kunt u als u in het bezit bent van een elektrische auto deze opladen tijdens zonnige periodes.

Het aanzetten van slimme apparaten zoals een airco kan ook helpen om de opgewekte energie te verbruiken en zo te voorkomen dat u teruglevert aan het net. Dit is belangrijk omdat een te hoge netspanning kan ontstaan als er te veel zonne-energie wordt teruggeleverd, wat kan resulteren in het onnodig uitzetten van de omvormer en andere problemen met de omvormer.

Andere maatregelen die u kunt nemen zijn bijvoorbeeld het installeren van een slimme meter die inzicht geven in het energieverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen. Op deze manier kunt u beter plannen wanneer u energie verbruikt en kan voorkomen worden dat u onnodig teruglevert aan het net.

Verder is het ook het overwegen waard om een batterij te installeren die de opgewekte energie opslaat voor later gebruik. Hierdoor kunt u ook ’s avonds en ’s nachts gebruik maken van de zonne-energie en voorkomt u dat u te veel teruglevert aan het net.

Door deze maatregelen te nemen, kan er voor worden gezorgd dat de omvormer van zonnepanelen goed blijft functioneren en worden onnodige storingen en problemen met de omvormer voorkomen.

Een storing kan natuurlijk ook problemen met de omvormer veroorzaken.

Een storing in de omvormer van zonnepanelen kan optreden bij elke omvormer die verkrijgbaar is. Een veel voorkomend signaal van een storing is bijvoorbeeld een rood lampje dat brandt op de omvormer of een onbekende melding op het display, zoals “GRID ERROR”. Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk om contact op te nemen met een erkende installateur (bij voorkeur met ons natuurlijk) met verstand van zaken.

Wij kunnen een aantal controles uitvoeren, zoals het meten van de netspanning, om de oorzaak van de storing te achterhalen. Mogelijke oorzaken van een storing kunnen bijvoorbeeld zijn dat uw zonnepanelen en/of de geplaatste omvormer niet goed geïnstalleerd zijn. Ook kan het mogelijk zijn dat er geen goede verdeling van het vermogen is over de 3 fasen van de elektriciteitsaansluiting. Wij zijn uw adres om deze problemen met de omvormer op te lossen.

Door ons tijdig in te schakelen, kan de storing snel worden opgelost en voorkomt u dat de opbrengst van de zonnepanelen achteruit gaat of zelfs helemaal wegvalt.

Twijfel niet en neem contact op

En laat net als velen voor u, uw huis door ons verduurzamen!

Deel dit bericht op de socials :

omvormer statistieken

Bij ons krijgt u

google reviews

Klantbeoordelingen

5.0/5.0
5/5
Relevante vragen en antwoorden die te maken hebben met problemen met omvormers.
Er zijn verschillende redenen waarom een omvormer niet kan worden ingeschakeld, zoals een stroomonderbreking, een probleem met de aardlekschakelaar, een defecte zekering of een probleem met de omvormer zelf. U kunt het beste een gekwalificeerde elektricien raadplegen om het probleem te diagnosticeren en te verhelpen. Ook daarvoor kunt u natuurlijk bij ons terecht!
Een foutmelding op uw omvormer kan verschillende oorzaken hebben, zoals problemen met de verbindingen, oververhitting, defecte onderdelen of beschadigde bekabeling. Het is belangrijk om de foutcode te noteren en de handleiding van de omvormer te raadplegen om te zien wat de mogelijke oorzaken en oplossingen zijn. Als u er niet uitkomt, schakel dan ons of een andere professional in om het probleem op te lossen.
Een verminderde opbrengst kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een defecte omvormer, beschadigde of vervuilde zonnepanelen, schaduwproblemen, problemen met de bekabeling of een slechte installatie. Neem contact met ons op om de oorzaak van het probleem te achterhalen en de efficiëntie van uw systeem te herstellen.

Gerelateerde berichten

Wij voorzien u graag vrijblijvend van een passende en duidelijke offerte!

Portfolio van onze recente projecten

Airco LG 5kW

Airco LG 5kW in Midden-Groningen

In Foxhol (gem. Midden-Groningen) hebben we onlangs de LG 5kW SE18T mogen leveren en installeren. De LG 5kW heeft een simpel en strak design met verborgen display. Deze airco heeft een zeer stille binnen en buiten unit. Op de laagste stand geeft de unit slechts 19dB af.

Lees verder »
Laadpaal Easee Charge Lite aan muur

Laadpaal Easee Lite Charger in Hoogezand

In Hoogezand hebben we onlangs de Easee Lite Charger mogen leveren en installeren. De Easee Lite Charger, een elegant Europees product, belichaamt de toekomst van elektrisch laden. De installatie is moeiteloos, zowel voor technische experts als beginners, en het plug-and-play ontwerp maakt het een verademing voor elke EV-eigenaar. Het is geen verrassing dat onze klanten extreem tevreden zijn met de installatie-ervaring.

Lees verder »

Cookies

Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID’s op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.